همشهری آنلاین: وزارت بهداشت چین می‌گوید با این کشور با وجود آسان‌تر کردن قوانین موجود قصد ندارد تعدیل گسترده‌ای در سیاست سختگیرانه تک‌فرزندی‌اش انجام دهد.

به گزارش رویترز دولت چین روز جمعه 14 نوامبر اعلام کرد در عمده‌ترین اقدام آزادسازی در سیاست‌ سختگیرانه تک‌فرزندی این کشور تا به حال به میلیون‌ها خانواده در این کشور اجازه خواهد داد که دو کودک داشته باشند. چین پرجمعیت‌ترین جمعیت جهان با حدود 1.4 میلیارد نفر جمعیت است.

این مجوز که زوج‌هایی که در آن یک والد تنها فرزند خانواده‌اش به شمار می‌رفته است، اجازه خواهند داشته کودک دومی داشته باشند، بارزترین تغییر در مجموعه‌ای از اصلاحات است که پس از اجلاس مهم حزب حاکم کمونیست که سیاست در این مورد را برای دهه آینده تعیین می‌کرد، اعلام می‌شود.

این طرح برای تعدیل کردن این سیاست از حدود پنج سال قبل پیشنهاد شده بود، چرا که مقامات نگران شده بودند که کنترل سختگیرانه زاد و ولد رشد اقتصادی این کشور را تضعیف کند و برای جمعیت سریعا در حال پیر شدن کشور امیدی برای حمایت مالی در آینده باقی نگذارد.

معاون وزیر بهداشت چین، وانگ پیان در بیانیه‌ای در وب‌سایت این وزارتخانه می‌گوید اگر به ناگهان به همه افراد اجازه داده شود که دو کودک داشته باشند، مشکلات بسیاری ایجاد خواهد شد.

او گفت: "تعدیل و تکمیل سیاست تنظیم خانواده به معنای کنار گذاشتن آن نیست."

"هیچ تغییر اساسی در این واقعیت که ما کشوری بسیار پرجمعیت هستیم و این که فشار کنونی بر روی اقتصاد، جامعه، منابع و محیط زیست در درازمدت ادامه خواهد یافت، رخ نداده است."

"لازم است سیاست پایه‌ای تنظیم خانواده در درازمدت حفظ شود و ما نمی‌توانیم از آن دست برداریم."

وانگ چارچوب زمانی معینی برای هنگام شروع این تعدیل سیاست اعلام نکرد، و فقط اشاره کرد شروع این اقدام مدت زیادی طول نخواهد کشید و هر ایالت باید خودش در این باره تصمیم بگیرد.

او گفت که در مناطقی که با احتمال بیشتری مردم می‌توانند از این تعدیل سیاست سود ببرند، دولت زوج‌ها را تشویق خواهد کرد تا به سرعت صاحب کودک دوم نشوند، تا "از ایجاد موجی از تولدها جلوگیری شود."

شمار فزاینده‌ای از پژوهشگران چینی مدت‌هاست که دولت را ترغیب کرده‌اند سیاست تک‌فرزندی را که در اواخر دهه 1970 برای پیشگیری از کنترل خارج شدن رشد جمعیت اتخاذ شد، اصلاح کند، چرا که از نظر بسیاری از کارشناسان این سیاست در حال حاضر منسوخ و برای اقتصاد زیانبار است.

گرچه این سیاست تنظیم خانواده در چین در سطح بین‌المللی با نام سیاست تک‌فرزندی مشهور شده است، اما در واقع مقررات مربوط به تنظیم خانواده در این کشور بسیار پیچیده‌تر است.

بر اساس مقررات فعلی زوج‌های شهری در صورتی اجازه داشتن کودک دوم را خواهند داشت که هر دو والد خواهر یا برادری نداشته باشند، و در مناطق روستایی اجازه داشتن بچه دوم در صورتی که بچه اول دختر باشد، داده می‌شود.

همچنین موارد استثنای فراوان دیگر بر سیاست تک‌فرزندی وجود دارد، از جمله قواعد آسان‌تر برای اقلیت‌های قومی.

اما هر زوجی که این مقررات را رعایت نکند، مجبور به پرداخت جریمه هنگفتی می‌شود.

به گفته وانگ نظام مجازات‌ها در این مورد همچنان به قوت خود باقی خواهد ماند.

بسیاری از تحلیل‌گران می‌گویند سیاست تک‌فرزندی در چین باعث کاهش نیروی کار در این کشور شده است و رشد اقتصادی این کشور را مورد تهدید قرار می‌دهد.

برای نخستین بار پس از دهه‌ها نیروی در سن کار در چین در سال 2010 کاهش یافت، و چین ممکن است به نخستین کشوری در جهان بدل شود که پیش از ثروتمند شدن، پیر می‌شود.

کد خبر 238935
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز